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Dear Mr. Vitollo:

This letter is in response to your August 26, 2016, letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80) applicable to reverse
logistics. Specifically, you ask about regulatory language that was proposed in the HM-253
Notice of Proposed Rulemaking (NPRM) published on August 11, 2014 [79 FR 46748].

You note that the NPRM included proposed language in § 173.157 stating:

When transported by motor vehicle in conformance with this section, a hazardous
material is not subject to any other requirements of this subchapter besides those set
forth and referenced in this section.

You further note that the sentence was not included in the HM-253 final rule published on
March 31, 2016 [81 FR 18527]. Therefore, you seek comment on your literal reading of the
HM-253 final rule, which is that shipments made by private carriers under § 173.1 57(c) would
be subject to training requirements under Subpart H, Shipping Papers, Labeling, Marking, and
Placarding.

You are correct that the Pipeline and Hazardous Safety Administration (PHMSA) removed the
cited language from the HM-253 final rule. In drafting the final rule, PHMSA determined that
separate conditions would be allowed for reverse logistics shipments made by private carrier
versus non-private carrier. This modification sought to ensure that reverse logistics shipments
made by non-private carrier could not be transported by aircraft. When addressing shipments
by non-private carrier, shippers are directed to the limited quantity sections for the applicable
hazard class. These limited quantity reverse logistics shipments are then excepted from the
training, labeling, and placarding requirements. Therefore, shipments made as reverse
logistics limited '




quantity shipments would only require a limited quantity marking and the limited training
requirements as outlined in the reverse logistics section. PHMSA intended to include in the
final rule these same exceptions for private carriers, but as you note, the language was not
specifically stated in § 173.157(c). PHMSA will work to clarify this language in a future

rulemaking. '

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Diyision




